dinsdag 6 november 2007

Looking 3D Visualizations with Windows Presentation Foundation (WPF)

Het is een eer om ook in Barcelona vertegenwordigd te zijn door mijn maatje en .NET Gebruikers groep voorzitter Dennis Vroep, die deze sessie verzogd heeft en met succes. Dennis, Klasse!
Overview:

Vanochtend helaas twee sessies die een interessante titel hadden, maar waarvan de inhoud minder interessant bleek te zijn. De eerste die ik vandaag heb bezocht was WIN315: Cool Looking 3D Visualizations with Windows Presentation Foundation (WPF) en werd gepresenteerd door de Nederlander Dennis Vroegop. In deze level 300 sessie liet hij zien hoe je met WPF op een eenvoudige wijze, en geheel zonder code(!) 3D-visualisaties kunt maken.
Hij begon met de basics van 3D-programmeren. Hij ging dus uitleggen wat een viewport is, een camera, een lichtbron enz. en hoe je die aanmaakt in een WPF XAML-file. Op zich heel leuk, maar voor een level 300 praatje mag je dat natuurlijk als basiskennis van het aanwezige publiek beschouwen. Aangezien ik zelf al enige ervaring met 3D-programmeren en ook al met WPF had, wist ik dit allemaal al. Ook het door hem getoonde voorbeeld, een simpele 3D-kubus die kon roteren, vond ik niet zo indrukwekkend. Ook verspilde Dennis veel kostbare tijd door alle code zelf in te kloppen. Aangezien het niet zulke spannende code was, had hij beter code-snippets kunnen gebruiken.
Wat wel leuk was, was de nieuwe WPF-designer van Visual Studio 2008. Deze laat in een split-view live de resultaten van je XAML-code zien. Hier waren al wel externe tools voor (bijv. XAML Cruncher en XAML-pad), maar nu zit het standaard in Visual Studio 2008, wat een grote vooruitgang is. Helaas crashte de Beta 2 versie van VS2008 nogal vaak op deze WPF-designer, maar we mogen er van uit gaan dat deze bug in de uiteindelijke release-versie opgelost is. In de uiteindelijke versie van z’n kubus-applicatie had hij de kubus aan elke zijde voorzien van een spelend AVI-filmpje. Natuurlijk een heel krachtig voorbeeld, maar helaas een voorbeeld dat al zo vaak voorbij gekomen is op de diverse WPF-sites, dat dat ook geen verrassing was.
Tot slot had hij nog een voorbeeld van een business-applicatie, welke gebruik maakt van WPF, waarbij database-data werd gevisualiseerd als een 3D-staafgrafiek op een kaart van Nederland. Dit geheel was te roteren met de muis.
Kortom: misschien een leuke sessie voor developers die nieuw zijn in de WPF 3D-wereld, maar te simpel voor de meeste aanwezigen.

1 opmerking:

Anoniem zei

He Hassan, leuk om even je blog te lezen. Maar ik ben wel verbaasd dat je gewoon mijn samenvatting van Dennis' WPF-sessie gekopieerd hebt van ons interne Atos Origin-blog en niet eens vermeld hebt dat ik 'm geschreven heb!

Groeten,

Leon